Information og viden omkring tang generelt


“Tang er meget mere end det du kender fra stranden om sommeren”

Fakta om “grøntsagen” fra havet

Et af de mest omtalte emner når det gælder tang, er jod indholdet. Dette er også med god grund, da tang er en af de rigeste kilder til jod i kosten. I Danmark er den anbefalede dosis af jod sat til 150 μg, og ved ganske få gram rå tang kan denne grænse hurtig overskrides, dog afhænder det meget af hvilke typer af tang der indtages. I Danmark er i sær sukkertang kendt for at indeholde store mængder jod.

Der findes ikke nogle giftige makroalger i de danske farvande. Alligevel vil vi anbefale, at du nøje udvælge din tang, da der kan være stor kvalitets forskel, her tænkes især på begroning fra mosdyr og andre alger. Makroalger er betegnelsen for det vi i dagligt tale kalder tang. Selvom der ikke er nogle disideret livsfarlige tangarter som vi f.eks. kender det fra svampe, er der stadig nogle problemstillinger der skal tages seriøst, f.eks. er uorganisk arsen i nogle arter et problem. Du kan læse mere om hvordan du skal forholde dig på foedevarestyrelsen hjemmeside

Proteinindholdet i tang er højt og derfor er det en virkelig god kilde til proteiner, i sær hos vegetarer eller veganer som traditionelt har behov for proteiner, når kødet ikke længere bidrager.

Vandaktiviteten er af naturlige årsager meget lav i det tørrede produkt, dette er nødvendigt for at undgå uønsket vækst, og når tangen let kan knække, kan den holde sig i mange år. Tørret tang vejer mellem 10-25 % af hvad den gjorde, da den blev taget op af vandet, bag dette er en lang og speciel tørreproces.

Information om vores produkter

Vi høster vores tang i havet omkring Odsherreds kyster. Det sker med en dykker, som henter tangen, netop så langt ude at vi sikrer os at tangen aldrig har været udtørret. Tang der høstes så langt ude, er også bedre da det står i mere strøm.

Når vi høster tangen, sker det ved hjælp af en dykker. Når han ser noget kvalitetstang, så skæres det af ved hjælp af store knive. Da tange skæres over, er vi med til at opretholde tangen på stedet, og den gror videre på samme måde som når du har slået din græsplæne. Altså totalt bæredygtigt.

I havet omkring Odsherred findes der noget af det bedste tang i Danmark, faktisk er de fleste arter repræsenteret. I starten har vi primært koncentreret os om savtang, men på det seneste er vi også begyndt at arbejde med blæretang, fingertang og sukkertang.

Vil du selv prøve at høste?

Ja det kan du!
I og med at Danmark er så rig på kyststrækning, er der massere af lækre steder med tang i topkvalitet, det gælder bare om at få våddragten eller dine waders på.
OBS: Dog er det ikke alle kyststrækninger der er lige velegnet til høst. Brug din sunde fornuft før du begynder at høste, og høst altid så bærerdygtigt/skønsomt som overhoved muligt.
Men tror fejlagtigt at det er tang som ligger på stranden der kan bruges, det må du for alt i verden ikke bruge – Brug kun tang som hele tiden er under vandets overflade.
Pas desuden på udløb, begroning, lokale frednings zoner og badeområder
Ønsker du mere information om det at høste selv, er du altid velkommen til at kontakte os

Det er muligt at høste tangen hele året rundt, men især i forårs månederne og tidlig sommer er tangen af meget god kvalitet. Selv om tangen er flottest i disse perioder, betyder det ikke at indholdet i tangen er bedre, dette variere, og er meget forskelligt fra art til art.

Der er et utal af arter i de danske farvande, hvor kun et fåtal bliver brugt til madlavning. Blandt dem som rent faktisk bliver brugt finder vi arter som sukkertang, savtang, blæretang, fingertang, søl og ikke mindst søsalat.
Alt dette er spislig tang, og selv om der er andre arter, er det disse der smager bedst. De kan bruges direkte i madlavningen, eller det kan tørres og derefter bruges som et krydderi.

Sjove facts om spiselig tang

Søssalat kan formere sin massefylde på 3-5 dage, meget fordelagtigt for os mennesker da det også er en spiselig alge, desuden findes den kystnært mange steder i Danmark. Som navnet hentyder ligner det salatblade, og er f.eks. rigtig lækker til supper og salater.

Der har været meget snak om dyrkning af kartofler i tang, og det kan faktisk godt lade sig gøre. Det kræver dog lidt toldmodigehed, da tangen skal ligge i et par år, før salten er ordenligt ude af tangen. Herefter kan du lægge/plante dine kartofler tangen. Kartoflerne skulle eftersigne være tidligere på den, mere ensformet og naturligvis uden jord.

Hvad mange fejlagtigt tror, så er tang ikke en plante, men derimod en alge, rettere en makroalge (det vi i daglig tale kalder tang).

I nogle lande arbejder man med årgangs tang, ligesom vi kender det fra vin hvor man snakker om årgangsvin. Det skyldes, af samme årsag, at nogle år er bedre end andre. Tørret tang kan holde sig i mange år, da vandaktiviteten er meget lav efter tørring.