Information og viden omkring tang generelt

“Tang er meget mere end det du kender fra stranden om sommeren”

Fakta om tang fra det danske hav

Tørret tang

Indholdet af vand er af naturlige årsager meget lav i det tørrede produkt. Dette er nødvendigt for at undgå uønsket vækst af f.eks. bakterier, og når tangen er så tør, at den let kan knække, kan den holde sig i mange år. Tørret tang vejer mellem 10-25 % af hvad den friske tang gør, og vi tørrer under 40 grader, så tangen bevarer alle de gode indholdsstoffer.

Alger, en mangfoldig gruppe af fotosyntetiske organismer, har et stort potentiale på forskellige områder, fra produktion af biobrændstof til miljøgenopretning. At forstå algernes forviklinger og deres rolle i økosystemerne kræver en stor mængde information og viden. Forskere studerer møjsommeligt algernes biologi, økologi og fysiologi for at udnytte deres fordele og reducere eventuelle potentielle risici.
Derudover er det også værd at være opmærksom på nyere Et studie af effekten af sociale medier på unge menneskers adfærd. Da sociale netværksplatforme fortsat dominerer den yngre generations liv, kan disse virtuelle rums indflydelse på deres adfærd ikke ignoreres. Det er vigtigt at undersøge, hvordan løbende eksponering for sociale medier påvirker unge menneskers holdninger, overbevisninger og handlinger, og hvordan denne viden kan bruges til at fremme positive resultater. Udvikling af digitale færdigheder, undervisning i kritisk tænkning og tilskyndelse til sunde onlinevaner er vigtige komponenter i at give unge mennesker mulighed for at navigere ansvarligt i den digitale verden og træffe informerede beslutninger om deres online og offline adfærd.
Tørret tang
Amino_acid2

Planteproteiner

Proteinindholdet i tang er højt og derfor er det en god kilde til proteiner, især hos vegetarer eller veganer, som traditionelt har behov for proteiner, når kødet ikke længere bidrager. Tang kan om sommeren indeholde op til 15% protein. Amino sammensætningen variere alt efter tangtype, men dækker generelt en bred vifte af de forskellige aminosyre typer.

Jod i tang

Et af de mest omtalte emner når det gælder tang, er jodindholdet. Dette er også med god grund, da tang er en af de rigeste kilder til jod. I Danmark er den anbefalede dosis af jod er 150 μg(voksen), og ved ganske få gram rå tang kan denne grænse hurtig overskrides. Det afhænger meget af hvilken type af tang der indtages. I Danmark er især sukkertang kendt for at indeholde store mængder jod. Andre tangtyper indeholder meget små mængder jod, og er derfor ikke et problem i større mængder.

Information om vores produkter

Odsherred

Hvor høstes tangen?

Vi høster vores tang i havet omkring Odsherreds. Det sker med dykker eller folk i waders som høster tangen, på alt fra en til 12 meters dybde. Dette sikre et god og frisk kvalitet. Odsherred er det sted i landet med flest forskellige typer af tang, dette skyldes de forskellige kyst, salt, strøm og bund forhold, som giver helt unikke levesteder for tangen.

Hvordan høstes tangen?

Når vi høster tangen, sker det som sagt ved hjælp af dykkere eller folk i waders. Når de ser noget kvalitetstang, så skæres det af ved hjælp af store knive. Da tange skæres over, er vi med til at opretholde tangen på stedet, og den gror videre på samme måde som når du har slået din græsplæne. Altså totalt bæredygtigt.

Det er vigtigt at du kender til tangens vækstzoner. Vækstzonen er det sted hvorfra tangen vokser. Du skal altid beskære tangen over vækstzonen. – hvis du ønsker at vide mere omkring dette er du altid velkommen til at deltage på en af vores tangsafarier 

Kniv til tang
Gracilaria og Irish moss

Hvilke typer tang høster i?

I havet omkring Odsherred findes der noget af det bedste tang i Danmark, faktisk er de fleste arter her repræsenteret. I starten har vi primært koncentreret os om savtang, blæretang og sukkertang. De seneste år er vi dog begyndt at arbejde med 20 forskellige danske tang typer. Dette er primært nogle som bliver leveret frisk til restauranter, og som privat person kan du nu også købe det frisk på vores webshop

Vil du selv prøve at høste?

Kan jeg selv høste tang?

Ja det kan du! – I og med at Danmark er så rig på kyststrækning, er der massere af lækre steder med tang i topkvalitet, det gælder bare om at få våddragten eller dine waders på.
OBS: Dog er det ikke alle kyststrækninger der er lige velegnet til høst. Brug din sunde fornuft før du begynder at høste, og høst altid så bærerdygtigt/skønsomt som overhovedet muligt.

Man tror fejlagtigt at det er tang som ligger på stranden der kan bruges, det må du for alt i verden ikke bruge – Brug kun tang som hele tiden er under vandets overflade.
Pas desuden på udløb, begroning, lokale fredningszoner og badeområder

Ønsker du mere information om det at høste selv, er du altid velkommen til at kontakte os eller deltage på nogle af vores tangsafarier hvor vi lærer dig alt du har brug for omkring tang!

Dansk Tang høster havsalat

De mest brugte danske tangarter

Der er et utal af arter i de danske farvande, hvor kun et fåtal bliver brugt til madlavning. Blandt dem som rent faktisk bliver brugt finder vi arter som sukkertang, savtang, blæretang, fingertang, søl, gracilaria og ikke mindst søsalat.
De kan bruges direkte i madlavningen, eller de kan tørres og derefter bruges som et krydderi. Kort sagt, der er mange muligheder.

Igennem de seneste tre år er flere og flere danske restauranter begyndt at bruge både frisk og tør tang. Det er nu også en mulighed for privatpersoner.

Hvornår er det bedst at høste?

Det er muligt at høste tangen hele året rundt, men især i forårs månederne og tidlig sommer er tangen af meget god kvalitet. Selv om tangen er flottest i disse perioder, betyder det ikke at indholdet i tangen er bedre, dette variere, og er meget forskelligt fra art til art.

dykker
Røde svampe

Er nogle tangarter giftige?

Bare rolig! – Der findes ikke nogle giftige makroalger(tang) i de danske farvande. Alligevel vil vi anbefale, at du nøje udvælge din tang, da der kan være stor kvalitets forskel, her tænkes især på begroning fra mosdyr og andre alger. Makroalger er betegnelsen for det vi i dagligt tale kalder tang.

Selvom der ikke er nogle disideret livsfarlige tangarter som vi f.eks. kender det fra svampe, er der stadig nogle problemstillinger der skal tages seriøst, f.eks. er uorganisk arsen i få sjældne arter et problem (disse sælger vi selvfølgelig ikke). Du kan læse mere om hvordan du skal forholde dig på foedevarestyrelsen hjemmeside

Sjove facts om spiselig tang

Søsalat/Havsalat

Søsalat også kendt som havsalat, kan fordoble sin massefylde på 3-5 dage, meget fordelagtigt for os mennesker da det også er en spiselig alge. Den findes kystnært mange steder i Danmark. Som navnet hentyder ligner det salatblade, og er f.eks. rigtig lækker til supper og salater.

Dyrk dine kartofler i tang

Der har været meget snak om dyrkning af kartofler i tang, og det kan faktisk godt lade sig gøre. Det kræver dog lidt tålmodighed, da tangen skal ligge i et par år, før salten er ordenligt ude af tangen. Herefter kan du dyrke dine kartofler i tangen. Kartoflerne vil være tidligere på den, mere ensformet og naturligvis uden jord.

Tang er ikke en plante og ålegræs er ikke tang

Hvad mange fejlagtigt tror, så er tang ikke en plante. Den er derimod en alge, rettere en makroalge. Mange tror også er ålegræs er tang, men det er i virkeligheden en plante. Forklaret meget simpelt, så er forskellen på planter og alger, at alger ingen rod har og det har planter derimod.

Årgangstang

I nogle lande arbejder man med årgangstang, ligesom vi man taler om årgangsvin. Det skyldes, at nogle år er bedre end andre. Tørret tang kan holde sig i mange år, da vandindholdet(vandaktiviteten) er meget lav efter tørring.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0