Søsalat
Introduktion
Søsalat eller havsalat er så godt som en og samme tangtype. Selv eksperter kan have svært ved at kende forskel. Der er brug for mikroskop, for at afgøre forskellen, da smagen også er identisk. Den type vi forhandler er havsalat og det giver god mening, da den er fra havet og ikke fra en sø.
Begge typer er blandt verdens allermest bæredygtige fødevare, og bliver af forskere betragtet som en af de største uudnyttede ressourcer.
Havsalat (Ulva lactuca) er en grønalge og hører til Ulvaceae familien
Du kan kontakte os hvis du ønsker at købe frisk havsalat og den tørret Søsalat finder du lige her
Udseende
Havsalat er et stort grønt blad. Nogle gange ses den med huller, som ofte skyldes, at den har afgivet sporer (nye små havsalat babyer) ud i vandet. Over sæsonen skifter farven fra helt lysegrøn til meget mørkegrøn. Jo mere sol, jo lysere er bladet. Havsalaten er kun to celler tyk, men har stadig en stærk struktur, som gør at den kan modstå lidt bølger.
Levevilkår
Havsalaten er en af verdens hurtigst voksende mikroalger(tang). Den vokser fra alle “kanter”. Under optimale forhold formere den sig på 4-5 dage. Havsalat har brug for massere næring, lunt vand gerne mellem 10 og 20 grader og så en masse sol. Havsalat ses ofte i fjorde med lavt saltindhold og områder uden meget strøm.
Smag og konsistens
Havsalat er den tangtype, som ændre sig mindst under tørring, ved rehydrering (opblødning i vand) bliver den, så godt som frisk igen. Hele bladet kan spises, lige som man kender fra almindelig salat.
Frisk havsalat har en dejlig “grøn” smag med et pift af hav og sommetider med nuancer af jern smag. Konsistensen er, trods den tynde struktur, en smule sej, men kan sagtens spises uden besvær.
Tørret havsalat har en mere kraftig smag end den friske. Den er mere intens på de overnævnte smags områder. Konsistensen er meget porøs og smuldre fuldkommen når du tygger på den, efter et kort øjeblik i kontakt med mundvandet svulmer den igen og har samme konsistens som den friske.