Blæretang og sukkertang

Vigtigt!

Tangen opbevares på køl. Brug aldrig postevand når du skyller og tilbereder tang, brug en 3% saltvandsopløsning.

Være opmærksom på at der kan være årstidsvariation på billederne.

Hent PDF oversigt med årshjul over tang: årshjul 2023 rev-nov23

Blæretang isefjorden

Type: Brun alge
Sæson: November – Maj
Kan også leveres dehydreret

Høst område: Isefjord

Opskrift med blæretang

Frisk blæretang
Olivenolie
Tomatpulver
Salt og Peber

Når man rister blæretangen, får man noter makrel. Derfor tomatpulveren, da det kan give associationer til Makrel i tomat.

Blæretangen lægges på plader med bagepapir og drysses med olie.
Ristes i ovnen ved 200 grader til gylden.

Lad endelige være med at fritere, da blærerne eksploderer i frituren.
Drysses med tomatpulver, salt og peber.

Navn: Blæretang (Høstet i Isefjorden)

Beskrivelse:

Den måske mest kendte tangart i Danmark er blæretang. Den er nem at kende på sine luftblærer. Blæretangen i Isefjorden starter vi med at høste i november indtil varmen kommer omkring maj måned hvor vi så stopper høstningen. De kendetegnede blærer kommer omring februar.
De friske vinterskud af blæretang er noget af det mest sprøde. Når du blancherer blæretangen får den en flot grøn farve og smagen er lige som sukkerærter. Da vinteren samtidig er en årstid hvor der mangler farve på tallerken – så er blæretangen fra fjorden et godt alternativ til en grøntsag.
Blæretangen er den sundeste grøntsag der findes i Danmark, og den 3. sundeste grøntsag i verden. Fiberindholdet er højt næsen 50%. Blæretang bliver brugt flere og flere steder og er meget i fokus sundhedsmæssigt, da den ud over et stort indhold af kostfibre indeholder fucoidan.
Tørret blæretag fra Isefjorden, der fritteres giver nogle af de bedste tangchips man kan tænke sig. Endelig kan du også prøve at blanchere den og bruge den i en salat eller oven på en pizza.

Opbevaring:
Frisk kan den holde sig på køl i 7-10 dage. I bunden af en gastrobakke har du 1 cm 3% saltvand. Herefter vendes tangen hver 2. dag så den ikke tørres ud i toppen.

Frisk sukkertang

Type: Brun alge 
Sæson: December – Maj  
Kan også leveres dehydreret

Høst område (Harvest area): Isefjord, Kattegat

Opskrift med sukkertang

Denne tang kan er en meget alsidig og anvendelig tang, både som salat, syltet, som smagsudtræk i lage/olie eller til at pakke fisk ind i.
Ved udtræk i lage/vand kan denne bruges som bouillon eller til at koge karamel med.
Ved udtræk i olie kan denne olie bruges til mayonnaise

Syltet Sukkertang:
100 g. Sukkertang
½ dl. Sukker
½ dl. Vand
½ dl. Eddike
Laurbærblade, Peberkorn og et par skiver af frisk peberrod

Sukkertangen skæres i strimler eller passende størrelse stykker.
Blancheres i 3% saltvand og overhældes med den kogende syltelage.

Navn: Sukkertang 

Beskrivelse:

Sukkertangen er meget kendt tangtype. I november-december er den meget tynd og ca. 10-30 cm lang, og i juni måned når den op på 1.5 meter, og er noget tykkere. Navnet sukkertang skyldes, at den har stoffet manitol i sig. Manitol er en type sukkeralkohol, der bruges som sødemiddel i mange brancher, men absorberes dårligt af tarmene.

Sukkertangen er en af de typer der kan bruges i alle køkkener. I Tyskland er den meget brugt i deres mange pølser. Ellers er den fremragende til at pakke fisk ind i. Den holder på saften, samtidig med at tangen bliver grøn og sprød. Sukkertangen bruges meget på tangfarme og vi har selv liner ved Rørvig med sukkertang, der høstes i maj måned. 

Sukkertangens værste fjende er stormene frem til juni. Her river hele klumper af sukkertang sig løs og driver rundt og ender på lavt vand, hvor vi kan høste dem. Hos fiskerne er den ikke populær, og specielt i et stenbidergarn kan der efter en storm sidde store mængder. Vi har derfor lavet aftaler med flere fiskere om at modtage tang.

Opbevaring:

Frisk kan den holde sig på køl i 5-7 dage. I bunden af en gastrobakke har du 1 cm 3% saltvand. Herefter vendes tangen hver 2. dag så den ikke tørres ud Når tangen begynder at blive grøn kan den f.eks. dehydreres.

 

Fiskerikajen-logo-300x152
Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0