Tang videoer
Med på tur i en tang virksomhed
[br]
Når man ligger og dykker efter det her tang, så er det en passion at finde det bedste tang altså det flotteste tang, ligesom hvis du går ud og plukker jordbær, du vil gerne have de store og flotte jordbær. Sådan er det også med tang, du vil finde den fineste tang og den bedste tang, fordi den smager også bedst og den er bare sundere.
Når vi ser på tang og alger for den sags skyld, så er det en stor ressource som ikke bliver udnyttet, især ikke til menneske føde. Hvis vi brugte alt det tang, så ville vi slet ikke have de samme problemer med, at der ville være folk der på kloden der ikke ville have mad nok.
Der er rigtigt mange fordomme, om det her med tang. Mange tænker det bare noget som ligger på stranden, det stinker, men i virkelighedden er det en alge, en plante kan man sige, som vi går ud i vandet og høster, og derved er det en hel frisk fødevare.
Der er så meget tang, og når vi høre fiskerne sige: “tang og det jo pisse irriterende”, så har vi haft en lidt anden holdning til det og tænkt lidt mere kreativt, for i japan spiser de jo tang, hvorfor kan vi så ikke gøre det her i danmark?
I starten der vidste vi nok ikke rigtigt hvad vi gik ind til, men hurtigt så blev vi jo klogere, vi læsete en masse bøger, talte med en masse forskere, og på den måde blev det pludseligt noget vi var eksperter i. Det var tang på alle kysterne her i Odsherred, så det nærmest ligemeget hvilken vej vi kører, så finder du vandet og dermed den friske tang.
Den sunde tang
Tang, det er super godt, det feder rigtigt lidt, og det har alle de her sporstoffer, vitaminer og alle de ting man gerne vil have. Der er rigtigt meget hype om tang i lige nu, ligesom der har været med ingefær, grunden er at tang er en superfood. Så at forestille sig, at det ikke er så fedt om 10 år, det er svært, da det bare en, af de aller sundeste fødevarer vi har, så jeg tvivler lidt på, at den bare forsvinder.
De typer tang som man primært bruger som fødevare i Danmark, det er ‘havsalat/søsalat’ ‘savtang’ ‘blæretang’ ‘fingertang’ og ‘sukkertang’ og lidt af ‘klørtangen’ lav klørtang f.eks den kan også godt bruges.
Som sådan er ikke nogle tang arter der giftige i danmark.
Nogle af de udfordringer vi har haft, det var først og fremmest, at vi skulle vi finde ud af, hvor er den her tang. Det ikke bare, at tage til stranden og så begynde. Så har vi skulle finde ud af hvilken slags tang, der matcher de forskællige fødevarer, der er vi jo rigtigt heldige at Claus Henriksen, Chef kok på Dragsholm Slot at han har hjulpet os.
Ligeså snart tangen bliver behandlet på de rigtige måder og bliver sammensat med f.eks. lask og sådan nogle fødevare, så giver den bare et godt spil, især også fordi der er så meget Umami smag i tang, altså den her smag som der virkeligt bliver efterspurt.
Hvorfor folk spiste tang førhen? Hvorfor spiser de det så meget i Asian? så klamt er det ikke altså, det bare vores forestilling, der ligesom har været forkert.
Personligt så er det jo det, jeg har en passion for, jeg kan godt lide tang, både som mad men også som hobby. Det er interessant at der ikke er forsket så meget i det, i forhold til så mange andre ting. Det er interessant, at der ligesom sker noget nyt, både gastronomist, men ligeså meget hvis man kan se det i det perspektiv, at man kunne hjælpe en masse mennesker, hvis man også fik det ud til andre lande, hvor der støre fødevare problemer end vi har i danmark.
Kanal hovedstaden, der bliver fortalt om tang på bite 2018
Rapporter:
Goddag igen og velkommen til vores tur rundt i regionen.
I dag er vi ude på Bite Copenhagen som efter sin start sidste år i Forum er blevet så stort at det flyttet herud i bella centeret.
At det en lidt pudsig ting fordi at det er en messe eller udstilling af forskellige producenter bæredygtige vare og bæredygtige måder at tilberede mad på samtidigt så har fødevareministeriet i Danmark et summit der inviteret mere end 40 forskellige nationaliteter i Danmark hvor man diskutere bæredygtighed og hvordan vi kan udnytte ressourcerne bedre, og så det hele slået sammen så i den ene ende af Bella centeret der er så konferencer hvor de sidder og snakker om ting og måder at gøre tingene på, og så i den anden ende har man den her lidt mere hands-on nede i en af kongressalene er lavet om til et messecenter hvor man kan se alle de fantastiske produkter og det bliver man lidt stolt af som dansker der utroligt mange kreative løsninger som i kommer til at se om lidt med måder man kommer til at lave tingene på.
Så jeg gik rundt og for at snuse lidt til ja hvordan udviklingen går med at få bæredygtighed ind i madlavning og ind i produkterne rigtig god fornøjelse.Simon her ude på bite på mekken er der utroligt meget udvalg af spændende forskellige af lige fra græshopper og insekter osv. og så kommer jeg ned her og så ser jeg nået hvor man sådan tænker hvad nu det og så kommer jeg tættere på kan se det tang hvad nu det og hvad skal vi med det?
Simon:
Tang er jo en meget overset ressource og det viser sig jo egentligt at vi har spist det utroligt meget før i tiden og vi har også en masse andre lande rundt omkring i verden der bruger den rigtigt meget men det er bare sådan at vi har utroligt mange forskellige typer i Danmark og vi har en rigtig god kvalitet af det meget hurtigt så de her lidt finere restauranter har vist rigtig stor interesse for den friske tang det er så det vi prøver at vise i dag.
Rapporter:
Men er det så som tilbehør som erstatning for en salat eller er det noget der skal med i.
Simon:
Jamen så man skal tænke lidt på tang som en grøntsag der findes mange forskellige typer så det forskelligt hvordan man bruger dem men selvfølgelig er der noget af det der går rigtigt godt i salater og minder meget om salater der også noget af det der bliver rigtigt godt når det kommer med i supper og sådan nogle ting. Nogle restauranter de ved meget mere om at tilberede det end vi gør og de har deres helt egen metoder man skal egentligt tænke på det som nye grøntsager eller nye krydderier.
Rapporter:
Så en råvare man så kan gå ud og eksperimentere med.
Simon:
Ja lige præcis, vi skal ligesom væk fra det her at det ligger på stranden og lugter fordi når vi høster det så er det jo friskt så står det stadig og lever og det bliver taget op ligesom en grøntsag. Vi plejer altid at sige det der med at hvis du lod dine æbler lig derhjemme og bare falde ned og rådne så var det også ret ulækkert og det egentligt bare det sammen man skal tænke med tangen.
Rapporter:
Dyrker man det så i haver, i gartnerier eller ude under befundne eller er det sådan man bare går ud og leder efter de forskellige eller ved hvor det er henne? hvordan høster man det så?
Simon:
Man kan sagtens dyrke det men indtil videre så har vi utroligt store mængder i Danmark i at vi har så meget kyststrækning og så meget vand så det faktisk slet ikke nødvendigt endnu og der skal rigtig stor efterspørgsel før det bliver nødvendigt.
Vi eksperimenterer stadig med at se hvordan vi vil kunne dyrke noget af det bare for at være klar hvis der på et tidspunkt brug for det men som det er lige nu så høster vi det hele friskt naturligt.
Der er dykkere i vandet og der frit dykkere og scuba divere vi høster det med knive på den måde høster vi det bæredygtigt så det gror igen på den måde bevare vi også standen på det og det egentlig fordi restauranterne har brug for den her gode kvalitet så vi er nødt til at visuelt inspicere det og så vil vi også gerne gøre det bæredygtigt så hvis vi bare tog det hele og ødelagde bunden så vil det ikke give så meget mening.
Rapporter:
Vil tværdigmod se på et kort og sige det har vi lige høstet der venter vi lige. Hvor lang tid tager det for at gro op igen?
Simon:
Nogle af de grønne typer her de kan på fem dage formere sin biomasse så det går forholdsvis stærkt andre typer som dem man kender tæt på kysterne det tager noget længere tid for dem de flere og vokser måske 10-15 cm om året så det meget meget forskelligt hvor hurtigt det vokser.
Rapporter:
Det kræver en vis friskhed næsten ligesom fisk, op og så videre i systemet ikke?
Simon:
Jo når vi levere det til restauranter så bliver det leveret inde for 24 timer og på den måde sikre vi os det frisk og så kan det holde sig i de her 3-4 dage og derfor levere vi 2-3 gange om ugen så de har frisk tang hele ugen.
Rapporter:
Og hvordan er det? der en masse gode ting i det ikke? Det sundt at spise ikke?
Simon:
Jo absolut, man siger at tang er en af de sundeste fødevare man overhovedet kan spise og der findes selvfølgelig mange andre gode ting men tang har bare en sammensætning der gør at det er helt unikt i forhold til hvad man ellers kender.
Man kan sige at kostfiberindhold i tang kan være rigtigt højt, vitaminer og mineraler der siger man mellem 10 og 100 gange så mange som i landbaseret afgrøder altså frugt og grønt det jo meget hurtigt nogle tal til at føle på og så er det helt vanviddet bæredygtigt, der så meget af det og det står bare og optager næring fra vandet, vi skal hverken gøde det eller noget og det bliver høstet med dykkere og der ikke nogen stor mejetærsker der køre.
Rapporter:
Og så kan man sige der endda bonus det ikke skyller op på stranden og lugter der.
Simon:
Ja det kan man sige, når vi høster så fjerner vi bare noget kvælstof, noget næringsstof fra vandet og på den måde ja.
Rapporter:
Nu det jo så klart at de her store mængder det er restaurationer og så videre, hvad nu med hr. og fru danmark hjemme i køkkenet tænker det ser sørme spændende ud skal de så selv ud og smøre buksebenet op og gå ud i vandet eller hvad gør man? kan man købe det?
Simon:
Man kan sagtens købe det, som det er lige nu så levere vi til alle helsekostbutikker, alle helsams butikker hvor vi har et par tørret produkter ude, når man har det tørret produkt så det lige til at putte i vand igen, det vigtigt at man bruger saltvand så sprænger vi ikke cellerne og så bliver det ikke slimet og sådan noget og så bliver det lidt ligesom det friske og så kan man bruge det herfra også rigtigt godt i supper og sådan nogle ting.
Rapporter:
så det lidt igen at brug fantasien og eksperimentere.
Simon:
Ja lige præcis, tag det som en oplevelse se hvad du kan få ud af det indeholder meget smag når det er tørt det rigtigt koncentreret sådan her tænk lidt på det ligesom når du bruger kål altså tang kan næsten gå til alt det samme som hvor du bruger kål det sådan en regel de har i Asien der siger de altid kål og tang der kan vi bruge de samme ting.
Rapporter:
Hvordan er det kommet i gang altså er det bare startet som en hobby ting eller hvordan i verden kom det i gang?
Simon:
Vi fandt meget hurtigt ud af at Danmark er et ret godt sted for tang og så begyndte vi med de her tør produkter og så tog det faktisk ret hurtigt fart, i starten skulle det lige være sådan noget lokalt noget, 5 – 10 butikker og det var meget sjovt men lige pludselig var der 31 butikker på venteliste og så står vi lidt okay skal vi så sats på det her eller skal vi lade det være det her hobby og så gik det hverken værre eller bedre end at Noma ringede til os og spurgte om vi kunne levere frisk tang og det kunne vi ikke lige på det tidspunkt men alligevel tænkte vi “hm det kunne godt være der var et eller andet med det her tang” og så det egentlig gået derfra.
Rapporter:
Ja en dejlig stor høre der nogen der så har fundet på noget og så det eksploderet sådan. Er der nogen konkurrenter på det market?
Simon:
Ja vi har lidt konkurrenter i forhold til de tørre produkter både fra udland og indland men på det friske tang er vi egentligt de eneste så vidt vi ved i hele Skandinavien der levere det friskt.
Rapporter:
Hvordan levere i det så? er det i sådan nogle flamingo kasser? Er det koldt? Det jo ikke med is i og så videre.
Simon:
Jo der ligger is i bunden af alt det du ser her og det kommer i kølekasser og er kølet ned til lige omkring de her 4 grader og så bliver det egentligt leveret rundt om i hele landet 2-3 gange om ugen.
Rapporter:
Så sidder der en eller anden restauratør og tænker jeg kunne godt finde mig på noget nyt. Det behøves ikke engang at være fisker restaurant.
Simon:
Nej absolut ikke vi levere jo til rigtige mange af de her Michelin restauranter og de har jo ikke kun noget med fisk at gøre, så alle restauranter kan bruge det både hvis de vil have det her umami boost men også hvis de vil have noget mere sundhed og noget mere bæredygtighed ind i deres restaurant.
Rapporter:
Og så kan den private også gå ud og prøve og eksperimentere med det med de tørre produkter.
Simon:
Absolut.
Rapporter:
Godt jamen jeg kan se folk står omkring dig for at snakke med dig.