Irish Moss / Carrageentang

Introduktion

Carrageentang, Irish moss eller blomkålstang, ja kært barn har mange navne. Men grunden til dette er, at det er af denne tangtype, men udvinder det veganske stivelsesmiddel carrageenan(E-407)1, som bruges i alt fra tandpasta til softice. Desværre er spiseværdien i selve tangen totalt overset, da den er utrolig lækker. Dette ses specielt ved, at flere og flere top resturanter begynder at arbejde med den.

1 Ja carrageenan som udvindes fra Irish moss er faktisk et E-nummer, og selvom du sikkert har hørt, at e-numre er dårligt, så er dette ikke altid rigtigt. Der findes også 100% naturlige e-numre. Faktisk er E-407 godkendt i økologiske fødevare.

Skal du bruge frisk irish moss så skal du følge dette link, ellers har vi den tørret udgave lige her.

Udseende

Den er 5-15 cm høj med et fladt, gaffeldelt “væv” som primært er mørkerød/ lilla. Om sommeren skifter farven dog til det mere gullige, grundet solen. I det “inderste” af tangen, altså tættest på hæftet, som ofte sidder på en sten eller en musling, sidder der tit mosdyr og andre ting /dyr som skal fjernes før spisning.

Levevilkår

Irish moss lever i store mængder i Canada og Irland, men også i Danmark kan vi være med. I Danmark lever Irish moss de fleste steder, fra lave til høje saltinghold og strømmen spiller ikke den store rolle. Jo længere ind i fjorde man kommer, hvor der ikke vokser lige så mange alger, som ude hvor saliniteten er højt, kan man møde meget store kolonier af denne fantastiske tangtype. Vokser både på lavt og dybt vand.

Smag og konsistens

Carrageentang har en intens havduft så længe den er frisk.

Frisk Irish moss har en lidt salt grøntsags smag med et twist af umami og skaldyr. Flere oplever også, at den har en tvist af karsesmag. Konsistensen er sej og derved svær at tykke igennem.

Tørret Irish moss har en meget mild smag, som kan beskrives som, lidt syrlig og mild frugt. konsistensen bliver hård, og bruskagtig

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0